Cart

Kõigepealt tasub lugeda varasemaid olulisi blogipostitusi pesakastide teemal:
Esimesed pesakastid kevadeks valmis
Aeg pesakaste üles panna!
Edukas pesitsusaasta Vaibla pesakastides
Kooslooduse pesakastide suurpuhastus on alanud

Selleks, et Koosloodus paigaldaks Sinu nimel Eesti loodusesse pesakasti tee annetus siit: Paigaldame pesakasti

Tänavu kevadel paigaldas Koosloodus heade annetajate ja Vaibla Linnujaama abilistega taas 75 lindude pesakasti. Nüüd tuleb vaid loota, et saabunud kevad on pesa punuvate lindude vastu helde ning pakub sobivat ilma ja rikkaliku toidulauda, et kõigist nii vanadest kui uutest Kooslooduse pesakastidest lendaks suve hakul välja sadu linnupoegi.

2021. aasta linnuks valis Eesti Ornitoloogiaühing kuldnoka ja selle tähistamiseks paigaldas Koosloodus Tartusse Eesti Maaülikooli aladele 15 kuldnokkadele sobivat pesakasti. Loodushuvilised on kindlasti juba täheldanud, et kuldnokad on mitu nädalat siin-seal laulnud ja paare moodustanud. Loodame, et Kooslooduse pesakastid meelitavad linnaserva mitmeid kuldnokapaare, kes tänu muruplatsidel leiduvatele vihmaussidele ja turvalistele pesakastidele kasvatavad üles suured pesakonnad. Koosloodus hoiab lindude tegemisel silma peal ning annab ülevaate pesitsemise kulgemisest sügisel, siis, kui lennuvõimestunud pojad ja nende vanemad alustavad rännet lõunamaale. Huvilised võivad kaardi järgi otsida üles paigaldatud pesakastid ning neid jälgida distantsilt, linde häirimata ning anda oma huvitavatest vaatlustest meile teada.

Eesti Maaülikooli maa-alale paigaldatud pesakastid on märgitud kaardile punaste asukohaviidetega. Distantsilt, lindu häirimata, võib iga huviline pesitsevatel sulelistel silma peal hoida ja oma põnevatest vaatlustest ka meile teada anda.
Kuldnokale meeldib, kui pesakast asub maast mitme meetri kõrgusel ja on paigaldatud avara vaatega suunas

Sarnaselt eelmisele kevadele paigaldati 60 pesakasti ka Võrtsjärve põhjatipus asuvasse Vaibla Külasse ja selle lähiümbrusesse. Kuna varem paigaldatud pesakastid osutusid lindude seas isegi oodatust populaarsemaks (loe eelmise aasta kokkuvõtet siit), otsustati kohalikke värvulisi veelgi pesapaikade loomisega aidata. Nüüd on seal piirkonnas juba 130 pesakasti, mis on eriti populaarsed rasvatihaste ja must-kärbsenäppide seas. Kuna Vaiblas asub ka lindude uurimisega tegelev Vaibla Linnujaam, on teada, et mitmed eelmisel aastal seal pesitsenud või koorunud linnud on kodupaika tagasi jõudnud ning mis võiks olla neile parem üllatus kui veelgi rohkem sobivaid pesitsuskohti.

Vaibla lähistele on nüüdseks paigaldatud 130 pesakasti, vaatamata sellele, et kaardil tunduvad pesakastid olevat väga lähestikku koos, on tegelikult jälgitud, et igale pesitsevale linnupaarile jääks piisav teritoorium ja toidulaud, et mitte suurendada lindude omavahelist konkurentsi.

 

Vaiblasse paigaldatud pesakastid asuvad väga erinevates biotoopides, alustades külatee äärsest lepavõsast ja lõpedades pildil oleva kasesaluga. Üks tunnus on neil kõigil sama – liiga vähe looduslikke puuõõnsusi, kus paljud linnud meelsasti pesitsevad. Puuõõnsuste asemel on neil nüüd võimalik kasutada hoopis pesakaste.

0 Comments

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga