Cart

Kevad on kätte jõudnud ning niisamuti aeg paigaldada peagi pesitsema asuvatele värvulistele pesakaste. Kel on hakkamist, võib materjalid ise kokku otsida ja vastavalt Eesti Ornitoloogiaühingu soovitustele pesakastid valmis meisterdada. Oluline on meeles pidada, et pesakasti paigaldamisel tuleb selle eest hiljem hoolt kanda – pesakast, mis võib linde teenida mitmeid aastaid, tuleb peale igat pesitsushooaega pesamaterjalist korralikult puhtaks teha. Kui pesakasti valmistamiseks puuduvad vahendid, on võimalik linde abistada Kooslooduse kaudu. Iga annetatud pesakast saab tehtud ettenähtud mõõtude järgi ning asjatundjate poolt üles pandud. Kuna Koosloodus teeb koostööd ka Tartu Ülikooli teadlastega, võib kindel olla, et pesakastidest kogutud pesitsusandmed annavad ka väärt panuse neis pesitsevate lindude käekäigu uurimisele. Huvi korral võib annetaja uurida ka enda pesakastis toimuva kohta: kuhu paigaldati, kes seal pesitses ja kuidas läks?

Rasvatihase pere

Milleks üldse paigaldada pesakaste?
Kooslooduse poolt üles pandavad pesakastid on eriti suureks abiks mitmetele meil levinud suluspesitsejatele lindudele, näiteks rasva- ja sinitihastele, varblastele ja must-kärbsenäppidele. Vahel võivad pesakastides pesitseda ka puukoristajad, lepalinnud, väänkaelaed või mõned muud liigid. Pesakastide paigaldamine on eriti oluline siis, kui metsas või linnapargis napib vanu rohkete õõnsustega või rähni uuristatud puid, sest nõnda võib vajalikul hetkel tulla puudus sobilikest pesakohtadest ning linnud peavad leppima kehvemate, vähem turvaliste alternatiividega. Siinkohal saavadki inimesed tulla lindudele appi. Paigaldades pesakasti pooleldi varju, maast mõne meetri kõrgusele ja seda iga-aastaselt puhastades võib igal aastal pesakastis lennuvõimestuda isegi mitu pesakonda linnupoegi. Sageli kasutavad linnud, hiired või oravad pesakasti talvel ööbimispaiga või toidulaona, seega leiavad pesakastud kasutust ka muudel aastaaegadel peale kevade.

Puukoristaja mune haudumas
Pesakast leiab kasutust ka muul ajal – sedapuhku värbkaku talvesahvrina

Kuhu ja miks Koosloodus pesakaste paigaldab?
Enne kui saame Kooslooduse enda istutatud metsadesse pesakaste paigaldada, kasutame teisi alternatiive. Hetkel on Koosloodus paigaldanud pesakaste Vana-Kuuste lähedusse ja koostöös Vaibla Linnujaamaga ka Võrtsjärve põhjakaldale. Selleks, et igalt pesakastilt tuleks maksimaalne kasu nii lindudele kui linde uurivatele ornitoloogidele, paigaldame pesakaste mitmekümne kaupa ühte piirkonda, jälgides, et igale potentsiaalsele linnupaarile jääks piisav territoorium ja konkurents toidu pärast ei muutuks liiga suureks. Kui pesakastid on ühes piirkonnas, on võimalik neist kogutud pesitsusandmeid (näiteks pesitsuse algusaeg, lennuvõimestunud poegade arv jne) omavahel võrrelda ja kõrvutada teiste uurimisaladega. Pesakastides pesitsevate lindude uurimine aitab kokkuvõttes kaasa nende endi ja paljude teiste linnuliikide tundma õppimisele ja kaitsmisele.

Individuaalse koodiga pesakast, paigaldatud täpselt nii nagu lindudele kõige paremini sobib

2 Comments

rasmus kiss · 4. detsember 2020 at 06:22

VAU

Paigaldasime kevade alguse puhul 75 uut pesakasti – Koosloodus | Puude istutamine. Metsa kaitsmine. Pesakastide paigaldamine. · 7. aprill 2021 at 17:56

[…] lugeda varasemaid olulisi blogipostitusi pesakastide teemal:Esimesed pesakastid kevadeks valmisAeg pesakaste üles panna!Edukas pesitsusaasta Vaibla pesakastidesKooslooduse pesakastide suurpuhastus on alanudSelleks, et […]

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga