Cart

2020. aasta kevadel paigaldas Koosloodus Sihtasutus annetajate toel taas kord lindudele pesakaste, sedapuhku tervelt 70. Lubatud sai, et pesakastide eest hoolitsetakse ning et lindude pesitsemisel hoitakse silma peal, et tulevikus oleks võimalik kogutud andmetega panustada ka erinevatesse teadustöödesse. Rõõm on teatada, et neis 70 pesakastis kasvas üles mitusada rasvatihase- ja must-kärbsenäpipoega. Ja nii see hakkab nüüd olema igal aastal. 

Koostöös Vaibla Linnujaama meeskonnaga paigaldati Viljandimaale Vaiblasse 70 pesakasti. Pesakastide paigaldamiseks valiti kaks erinevat ala. Pooled kastid paigaldati mööda Võrtsjärve äärt kulgevasse Vaibla külla ning ülejäänud mõne kilomeetri kaugusele majandatavasse okasmetsa. Eesmärgiks pakkuda neil maa-aladel pesitsevatele lindudele pesakaste pesitsemiseks ning et tulevikus oleks võimalik kahe ala pesitsusnäitajate erinevusi analüüsida.

Pildil on näha, et selles metsas pole õõnespesitsejatel lindudel pesa ehitamiseks palju variante, seetõttu on Kooslooduse pesakastid siin eriti hinnas. “V” ehk Vaibla ja 47 on järjekorranumber – iga pesakast on oma koodiga, et hiljem oleks kogutud andmeid hõlpsam analüüsida. KINDLASTI tuleb meeles pidada, et sellisel moel lindude pesitsusandmeid tohib koguda vaid vastava Keskkonnaameti loaga inimene, mitte igaüks.
Foto autor: Art Villem Adojaan

Esimese pesitsushooaja järel põhjapanevaid järeldusi veel teha ei saa, kuid nii palju on juba praegu selge, et huvi pesakastide vastu oli väga suur. Pesakastide seas oli vähe neid, mille vastu ükski lind huvi ei tundnud. Juhtus ka seda, et alustati pesa ehitamist, kuid jäeti pooleli või poole pesitsemise peal käis rähn rüüstamas. Juhtumeid oli mitmeid, kuid kõigist pesakastidest ligikaudu 80% olid lindude poolt vähemalt üle vaadatud. Rohkem kui pooltest pesakastidest sirgus ka pesakond rasvatihaseid või must-kärbsenäppe. See on väga hea tulemus!

Mune hauduv emane must-kärbsenäpp.
Foto autor: Art Villem Adojaan

Lennuvõimestunud linnupoegade arvust annab aimu uurimise eesmärgil rõngastatud poegade arv: 155 rasvatihast ja 149 must-kärbsenäppi. Linde rõngastati spetsiaalsete alumiiniumist rõngastega, mis aitavad igat isendit identifitseerida. Niimoodi on võimalik uurida iga linnu edasist elutegevust. Näiteks praeguse seisuga on Vaibla linnujaamas igaaastase värvuliste rände uurimise käigus juba 25 pesakastidest lennuvõimestunud rasvatihase poega taas rõngastajate käest läbi käinud. See on oluline informatsioon lindude paigatruuduse ja eluea kohta. Tõsi on, et esimene eluaasta on noorlindudele kõige keerulisem ning paljudele saab see saatuslikuks.

 

Karvadest ja samblast koosnev pesa tundub olevat mõnus, soe ja turvaline koht, kus üles kasvada. Pildil rasvatihase pesakond, kujutage ette, vahel mahub neid ühte pessa tervelt 12!
Foto autor: Art Villem Adojaan

Rasvatihastele ja must-kärbsenäppidele pakkus tänavune heitlik kevad ja suve algus parajat väljakutset, kuid edukaid pesitsejaid oli palju ning üldiselt sirgusid kastides suured pesakonnad (rasvatihasel kuni 12 poega ühes pesakonnas!). Seda, kas järgmisel aastal on huvi sama suur või veelgi suurem, näitab aeg. Looduslike õõnsuste vähesuse tõttu võib arvata, et pesakaste hinnatakse kõrgelt ka edaspidi. Kõik linnukastide paigaldamise toetajad võivad enda heateo üle rõõmustada, sest just tänu teie annetusele lennuvõimestus palju linde, kes nüüd peavad suurt vaeva nägema, et et järgnevateks pesitsushooaegadeks valmistuda. Arvata võib, et nii mõnedki neist tulevad just siiasamma Vaiblasse pesitsema.

Selleks, et õõnsustes pesitsevate lindude elu keerulisemaks muutnud inimtegevust kompenseerida, saab igaüks paigaldada pesakaste või toetada Koosloodust. Huvi korral on igal annetajal võimalik pesitsushooaja lõpus uurida lindude pesitsuse edukuse ja lindude elukäigu kohta ka täpsemat informatsiooni. Kooslooduse missiooniks on elurikkuse suurendamine kohtades, kus selleks pole hetkel sobivaid tingimusi ning võib kindel olla, et ükski annetus ei ole asjata. 

Pesakastid pakuvad huvi ka suurele hulgale teistele loomadele. Sedapuhku oli pesakastis endale turvalise olemise leidnud keegi herilane või mesilane. Kuna viimast ennast polnud parasjagu kodus, jäi määramata.
Foto autor: Art Villem Adojaan

Tee pühade puhul loodusele kingitus: https://koosloodus.ee/tooted/pesakast/

Categories: Blogi

1 Comment

Paigaldasime kevade alguse puhul 75 uut pesakasti – Koosloodus | Puude istutamine. Metsa kaitsmine. Pesakastide paigaldamine. · 7. aprill 2021 at 17:58

[…] blogipostitusi pesakastide teemal:Esimesed pesakastid kevadeks valmisAeg pesakaste üles panna!Edukas pesitsusaasta Vaibla pesakastidesKooslooduse pesakastide suurpuhastus on alanudSelleks, et Koosloodus paigaldaks Sinu nimel Eesti […]

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga