Cart

Tänavu kevadel paigaldas Koosloodus kuldnoka aasta linnuks valimise puhul Tartu linna Tähtveresse 15 pesakasti. Loe paigaldamisest täpsemalt siit.

Nüüd hakkavad kuldnokapojad aga harjutama iseseisvaks eluks, sest pärast pikka pesakastielu ja vanemate kaetud toidulauda tuleb neil peagi enda hoidmisega ise hakkama saada ning õigel hetkel asuda ka lõuna poole rändele. Selleks, et Kooslooduse pesakastidest kooruvate lindude käekäigu kohta saaks põhjalikumat infot, käisid meil abis 4 Vaibla Linnujaama ornitoloogi (Kristjan Adojaan, Mari Remm, Johan Boeijkens ja Karl Tamkivi), kes mitmetunnise retke jooksul kontrollisid kõik kastid üle. Kirja pandi kasti hetkeolukord ning lisaks rõngastati kuldnoka pojad spetsiaalsete alumiiniumrõngastega, et oleks võimalik koguda infot lindude edasise liikumise kohta. Spetsialistide kogutud andmed aitavad tulevikus kaasa lindude kaitsmisele.

Nii nad läksid, redel üle õla. Ümberringi on näha kuldnoka lemmik toitumiskoht – suur muruväli. Arvata võib, et rohelise kihi all peidab end kuldnokkadele lõputu toidulaud. Foto autor: Mari Remm

Oodatult ent ootamatult olid Tähtvere kuldnokakastid väga menukaks osutunud, nimelt kõigis 15 kastis oli pesakond kuldnokki kasvamas – uskumatu! See tõestas meie kevadise pesakastipaigaldamise vajalikkust. Kokku on uutest kodudest sirgumas 71 kuldnokatibu, keda lähinädalail võib Tähtvere muruplatsidel vihmausse nokkimas näha. 

Kuldnoka pesakast asub maast mitme meetri kõrgusel. Foto autor: Kristjan Adojaan
Juba peaaegu lennuvõimestunud kuldnokatibud. Pildil on näha, et kuldnokad ei ela kõige puhtamas majapidamises, seetõttu tulebki kõiki pesakaste enne järgmist pesitsushooaega kasti ülespanijal puhastada. Kui kast paigaldada, tuleb selle eest ka hoolt kanda. Foto autor: Kristjan Adojaan

Koosloodus soovib noortele lindudele jõudu ja jaksu kasvamisel ning hoiame pöidlad pihus, et mõni neist poegadest tuleb järgmine aasta tagasi oma kodukohta pesitsema.


0 Comments

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga