Cart
Istutusele eelnes instrueerimine ning loeng Kooslooduse eesmärkidest

Kooslooduse selle aasta puude istutamine toimus septembris. Sissejuhatuseks aga väike eellugu, kuidas selleni jõudsime ning milliseid ettevalmistusi see kõik nõudis.

Kooslooduse annetajate üks peamisi heategusid meie loodusele on uute segametsa alade loomine. Teeme seda laialehiste puude istutamise teel. Just need on puuliigid, mida majandusmetsadesse ei istutata, küll aga raiutakse neid pidevalt. Seetõttu väheneb elurikaste segametsade kogus meil pidevalt. 

2020. aasta oli meile – nagu kõigile – suur väljakutse. Meie kliima tõttu saame laialehiseid puid istutada vaid kahel kindlal ajal: mais ja septembris, kui maa piisavalt niiske. Kõik meie istutused toimuvad vabatahtlike annetajate ning firmatoetajate töötajate kaasabil talgute korras. Nagu arvata on, ei lubanud eriolukord mais talguid korraldada, sest ürituste korraldamine oli keelatud ning inimesed kodus peidus. Seetõttu jäid kõik eelmise aasta lõpu ja selle kevade annetuste puude istutused ootele. Istutustegevuseni jõudsime alles septembris ning osade ootel olevate annetuste puude istutamisega jätkame 2021. aasta mais. 

Terve suve tegelesime sobiva istutusmaa leidmisega. See polnud lihtne. Meie valitud puuliigid ning paljasjuursed istikud soovivad viljakat ja niisket maad. Ideaalis pole tegu paljaks raiutud raielangiga, vaid muud tüüpi maatulundusmaaga. Nii tekib metsamaad Eestisse juurde ja lisandub CO2 lisasidumise efekt. Eeliseks on ka veel võsastumata ala. Talgukorralduse tõttu on vajalik ka hea ligipääsetavus ja asukoht. Kõike seda arvestades oli müügisolevate hulgast sobiva kinnistu leidmine keerukas. Alles suve lõpus leidsime esimese sobiva maa. Enne seda olime läbi sõitnud pool Eestimaad ja üle vaadanud kümneid ja kümneid sobimatuid kinnistuid. 

Septembri alguses saigi lõpuks ostetud Kooslooduse teine päris oma maa-ala. See on Taga-Tõnuni kinnistu Mõisakülas, Kiili vallas, Harjumaal (Google Maps link). Suureks eeliseks on see, et talgulistele on Tallinna kesklinnast sinna jõudmine alla poole tunni tee. Kinnistu suuruseks on 7.65 ha. Tegu on kasutuses mitteoleva maatulundusmaaga, mida põllumajanduslikul eesmärgil ei kasutata. Vaid ühest küljest on maa veidi seotud olemasoleva metsaga. Põllul kasvasid vaid eelkõige põlvekõrgused nõgesed segamini nende all oleva orasheinaga. See tähendas, et pidasime istutamist võimalikuks ilma maa läbikaevamise ja kobestamiseta. 

Taga-Tõnuni istutusala plaan kinnisturegistris

Kui maa olemas, informeerisime sellest kiirkorras meie suuremate annetajate meeskondi ning meie sotsiaalmeedia kanalite jälgijaid. Aega oli vähe, kuid 27. septembriks oli tänu tähtede seisule kõik olemas: hulk talgulisi, labidaid, istikuid ning töö võis alata. Ilm oli super ja meid tuli õnnistama sinisest taevast kiirgav suvelõpupäike, mis tõstis kõigi osalejate tuju taevani. Edasi räägivad istutusest juba pildid.

Kõigile sai ette näidatud, kuidas maa ette valmistada, istik mulda panna ning maa õhukindlalt kinni suruda
Enne istutamist sai istikud pritsitud kaitsevahendiga Trico, mis peletab ulukeid nende ärasöömise eest. Tegu on loodusliku lambarasvaga. Juba eelneval õhtul olid metskitsed põllul maiuspalade ootel.
Istutustöö toimus paaridena. Üks inimene märgistas istikud hilisemaks leidmiseks punaste lintidega, teine aitas need mulda panna.
Põld oli täis rõõmsatujulisi abilisi. Iga paar pani kasvama 100-200 istikut.
Selline näeb väike tammepoiss välja oma uues kodus.
Istutusel osalemine annab igaühele rõõmsa meele ning arusaamise, et ta on Eesti loodusele midagi tähtsat ära teinud. Ka ühe puu istutamine on suur asi.
Näidis ühe 2-hektarilise 3200 puu istutusala tööjoonisest. Igas ruudus paikneb 200 puud. Puuliikideks olid sedakorda tamm, vaher, saar ja pärn.

Kokkuvõtteks oleme õnnelikud, et vähemalt aasta teisel poolel sai osa istutustööst tehtud. Suur tänu kõigile annetajatele ning talgutel osalenud vabatahtlikele!

Kokku on Koosloodusele tänaseks annetatud pea 20 tuhande laialehise puu istutamiseks. Eriolukorra ja istikute saadavuse tõttu jäid osad neist oma istutusaega ootama järgmisel aastal, kuid varsti tuleb nendegi aeg.

Kuna ka meile vajalikke laialehiste puude istikuid peab ette kasvatama, siis edaspidi istutamegi kõigi annetuste eest puud 1 kuni 4 aasta jooksul. Osa rahast läheb esialgu istikute ettekasvatamiseks puukoolides. See võtab koos seemnete korjamise, mulda paneku, ette kasvatamise ja siis õiges vanuses istutamisega kuni 4 aastat. Ilma Kooslooduse tellimuseta puukoolid kahjuks laialehiseid puuliike ei kasvata. Arvestades aga, et iga meie puu elueaks on plaanitud sadakond aastat, pole mõni aasta siia või sinna looduse vaatevinklist määrav.

Täname omalt poolt kõiki neid sadu inimesi, kes on annetanud ühe, kümne saja või tuhande puu istutamise, metsade kaitse ning pesakastide paigaldamise heaks! Teie seeme meie segametsade kasvu on ilusasti mulda pandud või ootab oma aega järgmisel kevadel, et sellega jätkata. Oma annetuse või kingituse sõbrale nendeks jõuludeks saab igaüks teha siin.

Suured tänud ka kõigile organisatsioonidele, kes meie tegevust on toetanud, nagu Bolt, Proekspert, Weekdone, Ridango, Colgate, Notorious, Netroo, ASA Quality Services, Playtech, Zero Media, Softcomply, NAFTA Films, Stellar Film, Pactum, Archimedese Noorteagentuur, Trad.Attack!, GoToPlay, Via Soul Pro, Dispak, Comodule, Kift, Mooncascade, XOLO, Chandelier, Medservice ja kõik teised! Aitäh!

Soovid sel aastal teistmoodi rõõmu ja head teha, mitte ainult kingi saajale, vaid ka Eestimaa elurikkusele? Vaata lähemalt siit, kuidas ka ise teha ühe kingiga mitu heategu ning annetada Koosloodusele puude istutamiseks: https://koosloodus.ee/tooted/istik/

Tee oma annetus või kingitus sõbrale või pereliikmele:

Taga-Tõnuni istutusala asukoht:

  • Kinnistu nimi ja aadress: Taga-Tõnuni, Mõisaküla, Kiili vald, Harjumaa. 
  • Koordinaadid: 59°19’55.3″N 24°52’26.0″E või 59.332023, 24.873881
  • Google maps link: https://goo.gl/maps/bgzgJcQqDx1TgMWM8
  • Kohalejõudmiseks sõida kõigepealt Tallinna ringtee kaudu Kiili alevisse. Sealt edasi liigu 4-5 km Harju maakonna Mõisaküla ning seejärel Kurna-Mõisaküla peakraavi poole kasutades ühte Google Mapsi või Waze pakutud teed:

Jüri Kaljundi

Loodusesõber, kes tahab Eesti metsad sama uhkelt kasvama panna kui oma iduettevõtted. Garage48 Sihtasutuse ja CV-Online asutaja ja sariettevõtja.

0 Comments

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga