Cart

Koosloodus istutab puid ja kaitseb loodust annetajate toel, selleks, et ka Sina saaksid anda panuse looduse heaolu paranemisse ja elurikkuse suurenemisse, toeta meie tegemisi tehes siit annetus Koosloodusele. Annetajad võivad kindlad olla, et saavad esimestena teada ka järgmiste istutustalgute toimumisest ning saavad soovi korral aidata heateod lõpuni täide viia.

Möödunud nädalavahetusel toimusid taaskord Kooslooduse talgud. Kokku tuli ligikaudu 70 innukat talgulist ning üheskoos jätkati istutustöid Taga-Tõnuni kinnistul, kuhu istutasime osaliselt puid ka eelmise aasta sügisel. Meid soosis hiline kevad, mis lubas väikseid paljasjuurseid, veel lehetuid puid istutada isegi maikuu esimesel nädalal. Ka ilmataat oli helde ja saatis mitu päeva kestnud sajuhood mujale. Samas oli maa istutuseks parajalt märg. 

Üheskoos panime umbes ühele hektraile kasvama 1200 paljasjuurset väiketaime: peamiselt harilikku saart, vahert, tamme ja pärna. Kuna antud kinnistu lähedal puuduvad laialehiste puuliikidega metsad või üksikpuud, mis aitaksid kaasa looduslikule uuendusele, siis istutasime sel korral ka terve kinnistu ulatuses üle 30 emapuu- harilikud pärnad, jalakad ja mõned vahtrad. Neile puudele sai pandud ka toestuspostid, et lageda peal möllavad tuuled puude kasvu ja juurdumist ei takistaks.  

Grupp tublisid vabatahtlikke abilisi kuulamas täpsemaid juhiseid puude istutamiseks, nende ees hunnikutes ootavad mitut erinevat liiki puud, et saaks juba peagi juured uuesti mulda pista. Foto autor: Art Villem Adojaan

Talgulised jagunesid kiiresti kaheks grupiks, kus pooled hakkasid märgistama ja istutama väikeseid taimi, paari peale 75 taime ning ülejäänud tegelesid suurte puude mulda panekuga. Igaüks leidis omale meelistegevuse: mõni istutas hoole ja armastusega pisikesi taimi, teine nautis puude laiali tassimist krundi eri otstesse, kolmas oli lõpuks spetsialist tugipostide paigaldamises. Suured puud kerkisid põllul justkui seened pärast sooja vihma. Pärast uute taimede mulda panekut käisime üle ka eelmisel aastal istutatud väikesed taimed, mõned neist oli tõenäoliselt mügri oma käikudega välja nüginud ja teised tulnud üles külmakerkega. Taasistutasime kindlamalt ka need taimed. 

Just selline näeb välja vastistutatud puu, istiku külge on seotud biolagunev punane lint, et hiljem ala hooldades poleks ohtu puud vigastada, taamal on näha veel mitmeid istutatud puid ja tragisid istutajaid. Foto autor: Art Villem Adojaan
Selliseid suuri, kuni 10-aastaseid puid, üksinda naljalt ei istuta, ette tuleb kaevata suur auk, paigaldada hirmraske mullapalliga taim sinna stabiilselt sisse ja lüüa maasse toetavad postid. Siiski on töö vaeva väärt, sest ei lähe enam kaua kuni need emapuud hakkavad ise ümbruskonda uusi taimi kasvatama. Foto autor: Art Villem Adojaan

Kooslooduse järgmiseks tegevuseks Taga-Tõnuni kinnistul on istutatud taimede hooldus. Varsti tuleb ohjata taimi varjutavaid kõrvenõgest ja orasheina. 

Kooslooduse meeskond tänab kõiki annetajad, toetajad ja muidugi meie suurepäraseid talgulisi. Kõik meie tegemised saavad teoks tänu teie huvile toetada loodust. Kevadised talgud tõid lisaks heale ilmale ja edukale mõnetunnisele tööle näole suure naeratuse. Oli ääretult vahva näha koos nii motiveeritud, innukaid ja abivalmeid inimesi. 


0 Comments

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga