Cart
TRAD.ATTACK! Foto: Renee Altrov

Kooslooduse tegevus on võimalik tänu mitmetele toetajatele, nende seas on nii eraisikuid kui ka suurettevõtteid. Talvel pöördus meie poole sooviga anda loodusele tagasi eesti ansambel Trad.Attack!. Nii ongi nende äsja ilmunud uus album “MAKE YOUR MOVE” ka väike tänuavaldus loodusele. Albumi ümbris on tehtud 100% taaskäideldud paberist ning iga müüdud plaadiga toetavad Trad.Attack!’i muusikasõbrad ja bänd Kooslooduse puude istutamist 50 eurosendiga.

Uurisime lähemalt, kuidas sellise ideeni jõuti ning millised on bändiliikmete Sandra ja Jalmar Vabarna mõtted loodusest.

Millal ja kuidas sündis mõte uue albumiga anda loodusele tagasi ja istutada puid? 
Me oleme alati mõelnud suuremalt kui ainult iseenda peale. Eelmise albumiga toetasime Eesti Rahvaluule Arhiivi. Seekord tekkis aga mõte anda midagi vastu meie maale ja keskkonnale. Kuna meie töös ei saa me üle ega ümber lendamisest, siis vähemalt muudes tegemistes üritame seda kompenseerida. Kõigepealt tuli idee, et otsime partneri, kellega saame toota 100% taaskasutatud albumiümbriseid. Sealt edasi mõtlesime, et kuidas oma nö lennumiile kompenseerida. Me ei soovinud lihtsalt mingile organisatsioonile ülekannet teha, vaid me tahtsime olla päriselt kindlad, et see toetus läheb õigesse kohta. Pika uurimise peale leidsimegi KOOSLOODUSe.

Olete maininud, et plaadiga seoses on palju tööd arvutis. Kui tihti leiate töö ja pere kõrvalt aega iseenda jaoks, et juhe seinast tõmmata ja natuke patareisid laadida? Mida kõige meelsamini siis teete? 
Me ekstra planeerime selle aja, et puhata! Meie lemmiktegevus on looduses käimine! Otsustasime enda perega jaanuari alguses, et igal nädalal leiame vähemalt ühe hetke, kus sõidame linnast välja metsa ja avastame uusi Eesti matkaradu. Viimati viis tee meid Vapramäele.

Hiljuti Vikerraadios antud intervjuus tõdesite, et tegelikult sündis Trad.Attack! lõbusast katsetamisest, aga 4. albumi ,,MAKE YOUR MOVE” välja andmisel on elevus ja rõõm jätkuvalt sama suured kui bändi algusaastatel. Koosloodus ise on alles üsna lapsekingades ja sündis sarnaselt: pundist motiveeritud sõpradest, antud juhul sooviga midagi looduse heaks ära teha. Mis teid bändina täna kõige enam rõõmustab ja innustab muusikat edasi tegema?
Meile meeldib elada elu täiel rinnal, avastada uusi asju ja ennast kogu aeg proovile panna. See lihtne nö elurõõm ongi see, mis meid motiveerib. Teha midagi, mis ennast rõõmustab ja pakub ka teistele palju rõõmu.

TRAD.ATTACK! Foto: Jelena Rudi

Paljud Trad. Attack!’i lood on sulaselged vanad eestlaste loitsud. Kas nende esitamisel on kunagi miskit ootamatut ka välja manatud? JAH! On juhtunud nii, et vihmaloitsu lauldes ongi vihm üle läinud!!!

Milliseid võimalusi toob teile praegune eriolukord? 
Saame keskenuda rahulikumalt asjadele, milleks varem nii palju aega polnud. Lisaks arutleda ja mõelda välja jälle uusi lähenemisi! Meie üritame näha seda olukorda positiivsena ja võtame sellest maksimumi – oleme rohkem perega koos, sest tavaliselt sellel ajal tuuritame palju, tegeleme enda arenguga, arendame uusi fännitooteid- võimalusi on lõputult.

Kas olete kunagi mõelnud anda kontserti looduses, esitades lugusid akustiliselt? Milline see koht olla võiks?
Ikka oleme! Me oleme teinud erinevates riikides ka looduses akustilisi videoid. Ma arvan, et eks see ikka mõni mõnus metsanurk või raba oleks.

Kirjeldage, milline on teie unistuste tuleviku Eesti ja millises maailmas tahaksite elada 10 aasta pärast. 
Unistuste tuleviku Eesti – sõbralikum – nii inimeste kui keskkonna suhtes, kus väärtustatakse inimsuhteid ja loodust rohkem kui asju ja tarbimist. Maailmas, kus inimesed hoolivad teistest, loomadest ja loodusest! Kus mõeldakse sellele, et kuidas oleks üksteisel parem ja kuidas me saaksime teineteise päevadesse rõõmu tuua!

Mida arvate Eesti looduse olukorrast? Mida praktilist saaksime kõik koos teha? See kõik oleneb, millisest kohast vaadata või millega võrrelda. Ühest küljest on ju väga hästi, et meil üldse on selline asi nagu LOODUS!!! Inimesed võiksid seda rohkem hinnata ja märgata, et see on väga suur rikkus ja väga oluline meie kultuuri ja elamise seisukohalt! Ma usun, et eestlased on loodusrahvas ja see on sees meis kõigis – looduse armastus, seenel-marjul käimine, suvede veetmine maal, ujumine rabajärves. Vahepeal kipume lihtsalt unustama, milline privileeg see tegelikult on.


Maia Pruuli

Üles kasvanud näpud mullas, hetkel loodusturismi eriala tudeng. Vabal ajal kondab mööda metsi või surfab tormilaineid. Matkalt tagasi tulles on kaasas alati rohkem prügi kui minnes.

0 Comments

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga