Cart
Foto: Frank Winkler ,,Lõuna- kroonkured” (Balearica regulorum)

Valentinipäev jõudis Eestisse Soome kaudu alles 1980. aastate lõpul ja võttis siin kohe pigem sõbrapäeva jooned. Toona tähistati sõbrapäeva esmalt koolides ja lasteaedades: toimus valentinilaat ning avati valentini-postkontor, kus sai üksteisele ise meisterdatud sõbrapäeva kaarte saata. Vanemad inimesed kinkisid lähedastele lilli ja tarbeesemeid. Hiljem vallutasid poed roosa-punase kirjud kaardid ning spetsiaalsed maiustused. 

Pärimuskultuuris on pühad järginud loodust ja märkinud uue aja algust. Nende tähistamise eesmärk on olnud muuta elu paremaks, tuua argipäeva rohkem rõõmu, väge ja pühadust. Valentinipäev pole küll Eesti pärimuslik tähtpäev, aga sellest hoolimata on lähedaste märkamine ja neil kingituste tegemine üks rõõmu toov ettevõtmine. 

Asju on meil kõigil pigem liiga palju, vähemalt igasugu sahtlipõhja peidetud nodi. Kui sa ei tunne ennast mugavalt küpsetades või meisterdades, aga soovid oma sõbrale sel aastal teha kingitust, mille tootmine pole- sinu teist kallist sõpra- loodust kahjustav, siis Kooslooduse tiim on välja toonud mõned põnevad alternatiivsed kingiideed just nimelt sõbrapäevaks!

1. Kui su sõber armastab kodus meeleolu luua küünlavalgusega, siis kingi talle näiteks roosiline mesilasvahast küünal või romantiline sojavahast lõhnaküünalde komplekt. Suurem osa tänapäeval poodidest leiduvatest küünaldest on tehtud nafta jääkproduktist parafiinist ning põledes eraldub neist õhku kahjulikke aineid. Eelistades looduslikke vahaküünlaid säästad keskkonda ja ka iseenda tervist. 

2. (Peamiselt Hollandi) lõikelillede asemel kingi sõbrale mõni toalill või hoopis 10 puud, mille Koosloodus istutab kevadel maha. 

3. Vahest on su sõber suur smuuti või kokteili armastaja. Kui ta armastab seda nautida kõrrega, siis kingi taaskasutatav pilliroost kodumaine Suckõrs.

4. Suurele spa-nautleja kingi looduslik V.O.H seep või rikkalik Nurme looduskosmeetika komplekt ,,Läheks õige vanni…”.

5. Magusasõbrale kingi ainult parimat ehk Fairtrade šokolaadi, mida leiad Biomarketitest või suurematest toidupoodidest. Samuti on säästlikum osta lahtisi komme (UTZ sertifikaadiga), näiteks Kalevi šokolaadipoest, sest nii väldid tarbetuid lisapakendeid. Vahest on sõber aga nii maias, et kinkida võib lausa terve purgi kodumaist mett! 

6. Ka tänapäeva kosmeetikas leidub palju naftasaadusi ja jääkprodukte, mille tootmisega kaasneb arvestatav kahju keskkonnale ja ning pika kasutamise tagajärjel ka tarbijale endale. Kodumaist rikkalikku looduskosmeetikat naistele ja meestele pakuvad näiteks Nurme ja JOIK Organic.

7. Kui su sõber on suur matkasell, siis kingi talle kodumaise tootja SirLoini maheveiselihasnäkke. Näiteks toode, mis on mõnusalt mesine just nagu teie sõpruski!

8. Kingi ehteid, mis on valminud loodussõbralikult või tehtud kohalike käsitöömeistrite poolt. Loodusest inspireeritud puidust disainehteid teeb näiteks Woodmoon.

9. Võib-olla soovid teha sõbrapäeva kingitust hoopis oma neljajalgsele sõbrale? Eesti oma õpilasfirma Sneps valmistab lemmikutele taaskasutatud materjalidest mänguasju. Instagramis @ofsneps.

10. Parim kink teejoojatele ning kohviarmastajatele on üks vastupidav termoskruus, mis säästab looduse ühekordsetest topsidest. Neid leiab näiteks matka- ja isegi raamatupoodidest. Eraldi kingitusena on suurepärased ka pakendivabad puruteed, näiteks kodumaisest toorainest tehtud erinevad õunateed Vesiaia poolt.

Kingituse valimisel ja tegemisel on oluline silmas pidada selle toorainet ning valmistusmeetodit. Eelista looduslikke tooteid, pakendivaba või taaskasutatava pakendiga. Võimalusel vali alati kodumaised kingitused, sest nii toetad kohalikke tootjaid ning nende tarne süsinikujalajälg on tunduvalt väiksem kui teiselt poolt ookeani toodud kaupadel. 

Muidugi ei pea sõbrapäev olema tähtpäev, mil kingime teineteisele asju. Vahel on parim kink tänulikud soojad sõnad ja üks karune kallistus, armastusega ise tehtud õhtusöök või meisterdatud maiustused. Tänapäeva kiires maailmas on kõige kallimaks, väärtuslikumaks ja ka parimaks kingiks tõenäoliselt meie aeg. Seega pühendage aega sõpradele ja perele ning minge näiteks koos loodusesse matkama, sest millal oli teil viimati aega istuda sõbraga metsas kännu otsas või mererannas ja juua termosest kuuma teed…

Isane mustviires tõi hauduvale emaslinnule kala ja salatit. Eesti, Mai 2013

Meie abiga saad loodusele teha kingitusi toetades pesakastide ülespanekut, puude istutamist või väärtuslike metsade kaitset. Kooslooduse meeskond soovib kõigile armastust täis sõbrapäeva ja hoolivust nii üksteise kui ka looduse vastu!


Maia Pruuli

Üles kasvanud näpud mullas, hetkel loodusturismi eriala tudeng. Vabal ajal kondab mööda metsi või surfab tormilaineid. Matkalt tagasi tulles on kaasas alati rohkem prügi kui minnes.

0 Comments

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga