Cart

11. juuni varahommikul käis Koosloodus koos Eesti Ornitoloogiaühingu juhi Margus Otsaga uurimas, kuidas käib elu pesakastides Vana-Kuuste metsades. Uuritud pesakastid paigaldasime möödunud aasta kevadel.

Rasvatihase pojad pesakastis

Kokku vaatasime ja puhastasime 24 pesakasti, millest kümnes pesitses rasvatihane. Rasvatihaste esimese kurna pojad olid enamasti juba pesast välja lennanud ja poegi leidsime vaid kahe hilisema paari pesast (8 ja 4 poega).

Must-kärbsenäpi munad

12 pesakastis pesitsesid must-kärbsenäpid. Nende pesitsemine on hilisem, leidsime nii munadega kui ka poegadega pesi.

Must-kärbsenäpi pojad pesakastis

Rasvatihaste ja must-kärbsenäppide pojad märgistasime – rõngad said jalga 12 rasvatihast ja 20 must-kärbsenäppi.  Rõngastamine on vajalik uurimaks, kuhu rõngastatud linnupojad rändavad ning kas nad tulevad ka oma sünnipaika pesitsema. Rasvatihaste puhul on võimalik uurida, kas samad linnud käivad talviti naabruskonnas toidumajadel lisa söömas.

Rasvatihase munad pesakastis

Ühte pesakasti olid end sisse seadnud vapsikud, mistõttu seda lähemalt ei uurinud. Ainult üks pesakast oli täiesti tühi.

Rähni toitumise jäljed. Siin pesakastis olid rasvatihase pojad kahjuks hukkunud.

Tulemused näitavad selgelt, et paigaldatud pesakastid on aktiivses kasutuses. Tänu lisa pesitsusvõimaluste loomisele on Vana-Kuuste metsade elustik rikkalikum. Puhastasime kõik pesakastid, kus pesitsus oli lõppenud. Nii on rasvatihastel võimalus teist korda sel hooajal pesakastidesse uus pesa punuda.

Samal päeval kontrollisime ka Kooslooduse pesakaste Põhja-Eestis Jõelähtme vallas, kus õitsev loodus on Lõuna-Eestist mõne nädala võrra maas. Nii oli ka pesitsemisega pesakastides: ligi pooltes kastides olid rasvatihase pojad veel seel ja must-kärbsenäpid alles munemas. See näitab, kui suured võivad olla erinevused Eesti eri kohtade kliima vahel.

Koosloodus jätkab ka edaspidi teie toel pesakastide paigaldamise ja hooldusega. Uued pesakastid saavad metsa juba suve lõpus. Oma annetuse pesakasti paigaldamiseks saad teha siin lehel. Võid ka helistada tasulisele annetusnumbrile 9008080 ja annetada 25€ pesakastide toetuseks. Täname!


Martin Tikk

Roheline loodusturismi tudeng, kes mõistab looduse keelt. EMÜ Põllumajandus- ja keskkonnainstituudi teadusnõukogu ja Eesti Üliõpilaskondade Liidu volikogu liige.

0 Comments

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga