Cart

Jan Uuspõld on Eesti üks tuntuim ja kuuldavasti ka hõivatuim näitleja, kelle nime on iga eestlane kuulnud ning kelle nägu telekas või teatris näinud. Uurisime Janilt, millised on sarnasused looduse ja näitlemise vahel ning millisena näeb ta meie kodumaad 10 aasta pärast.

Jan Uuspõld. Foto: Sandra Palm

Millal veetsid viimati pikemalt looduses aega? 

Kui vaba aega on, siis veedan 1-3 h Harku metsas ja Pääsküla rabas hulkudes. 

Kui olulist rolli mängib Sinu arvates looduses viibimine inimese arengus?

See oleneb sellest, kuhu suunas inimene areneda tahab. Kui inimest huvitab ainult progress, siis ei pruugi looduses viibimine tema pikaaegsele plaanile kasuks tulla. Mind aga huvitab pigem loodusega koos eksisteerimine ja sellepärast usun, et on ülimalt oluline näha looduse ringkäiku, et aru saada, mis moodi me temast sõltume. Inimesel on sisemist tasakaalu palju kergem leida, kui loodusega ühte hingata. 

Jan Uuspõld

Hea näitleja elab oma rollidesse üsna tugevalt sisse. Mis tegevused või milline keskkond aitab Sinul ennast sisseelatud rollist lahti raputada?

Ilukirjanduse lugemine ja metsas jalutamine. Või mägirattaga kihutamine. 

Elame ajal, mil keskkonna- ja looduskaitse on üsna kuumad teemad. Kas tõsistel teemadel nalja tegemine võib olukorda leevendada või aidata?

Nalja tegemine aitab alati. Kui mõni kurjategija piisava satiiriga maatasa teha, siis ei ole tal enam relvi. Seetõttu on Eesti Päevalehe laupäevases lisas Andrus Kivirähki veerg alati see, mida tasub oodata. Või näiteks Juurikas Postimehes. Karikaturistid on meil väga head. Näiteks Oscari galal laureaatide pisaravalamine tõsistel teemadel ei maksa pooltki nii palju kui sel aastal Ricky Gervaisi esinemine Golden Globe’il. Ka Jüri Järvet on öelnud, et pisara eest laval ei maksaks ta poolt redistki. Nii et tehkem nalja ja naeruvääristagem lollust.

Kas loodus ka näitleb või on alati aus? 

Loodus on julm. Loodus ei salli tühja kohta ega niisama logelemist. Kui vaja siis ka näitleb – mimikri. 

Mis on Sinu lemmikkoht Eestis –  mis teeb selle koha sinu jaoks eriliseks?

Minu sünnikoht Nõmme, eks ta ole poollooduslik linnake.

Pääsküla jõgi.

Tamme-Lauri tamme juures meeldib käia. Ta on Eestis elavatest kõige vanem. Mulle meeldib tema juures alati ettekujutada, mis lugusid võiks ta vesta näiteks Jüriöö ülestõusust. 

Millises Eestis tahaksid elada 10 aasta pärast? 

Vabas Eestis kuhu kõik eestlased üle maailma tahaksid tagasi tulla.


0 Comments

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga