Cart

Koosloodus peab heade mõtete kajastamist tähtsaks. Alates tänasest hakkame iga nädal oma lugejatega jagama lugusid, mis jutustavad, millised on erinevate eesti inimeste suhted ja suhestumine loodusega. Intervjueeritavad ja mõtisklused tõotavad tulla sama mitmekesised ja põnevad nagu seda on looduski meie ümber.

Uue seeria avab oma mõtetega Marten Kuningas. Teda võib kirjeldada mitmeti – ta on laulja, poeet, näitleja, saatejuht, modell ja sooloartist ning hetkel võib tema nime kohata kõige enam seoses tema bändiga Miljardid. Lähemalt Marteni kokkupuutest loodusega saad juba lugeda allpool.

Marten koos poja Teodoriga metsas seenel (september 2019)

Millal käisid viimati looduses? Aga millal viimati telkimas?

Elan sellises kohas, kus ümberringi metsad, nii et olen kogu aeg looduses. Väikese matka koos lõkkega tegime sõbra ja poegadega jaanuari keskpaiku. Oli tuuline. Telkisin viimati kogu perega juuni lõpus. Oli sääski. 

Kas vastab tõele, et mustikate ja seente korjamine on üks eestlaseks olemise alustalasid?

Ma ei tea, aga see on ilus müüt, mida tasub vermida. Seda on ju kenasti mõtestanud Valdur Mikitagi. Mulle isiklikult meeldib nii seenel kui ka marjul käia. On see nüüd tingitud minu rahvusest, inimlikust korilusvajadusest või millestki kolmandast, mine võta kinni! 

Kust leiad kõige paremini inspiratsiooni, kas metsast, linnast või hoopis mere äärest?

Metsa-mere kombinatsioon toimib hästi. See on nii, et algul jalutad metsas, siis jõuad mere äärde. Esmalt mahalaadimine ja sissevaade, siis avardumine ja minnalask. Linnas on ka tore, kui seal ei ela. Aeg-ajalt käia ja teist rütmi ja inimesi kogeda on samuti inspireeriv. Pikalt linnas olemine röövib inimeselt ilu, sest tehiskeskkond teeb teda närviliseks.

Sa oled laulmisega juba mõnda aega tegelenud, saanud ka auhindu. Kas ise laulude loomine ning nende esitamine aitab mõista ja tunda ka teiste laule? Näiteks lindude? Kuidas mõjuvad metsahääled Sulle?

Mulle tundub, et viimastel suvedel on linnulaulu vähemaks jäänud. Kui linde veel oli, siis jälle ei osanud neile tähelepanu pöörata. Nüüd, kus olen kuulnud seda harjumatut tühjust, seda õõvastavat vaikust, hakkaksin neid kindlasti rohkem märkama, kui möödunud liigirikkus peaks veel taastuma. Laulmine ja lugudetegemine annab tõepoolest kõrgendatud taju teiste tekitatud häälte ja viiside suhtes. Mets puhastab tajusid. 

Mida annad Sina loodusele vastu? Mida on oluline loodusele vastu anda?

Ma arvan, et loodusele ei ole vaja midagi vastu anda, sest loodus ei oota meilt midagi. Inimene on ise loodusest.  Küll aga saame tasakaalustada meie liigi destruktiivset jõudu, kui oleme hoolivad ja tänulikud. Läbi Kooslooduse Sihtasutuse saab igaüks hõlpsalt panustada elurikkuse taastamisse. Nüüd, kus tean teie tegemistest, istutan kindlasti vaikimisi mõne puu. 


0 Comments

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga