Cart

Reet Aus on Eesti üks juhtivamaid moedisainereid ja upcyclingu ehk väärtustava taaskasutusliku tootmise eestvedaja, kelle südameasjaks on muuta ülemaailmset moetööstust keskkonnasäästlikumaks. Intervjuus uurisimegi, mida arvab disainer Eesti looduse olukorrast.

Millal käisid viimati looduses? 

Mõned nädalad tagasi.

Mida annab loodus Sulle?

Jõudu.

Mida annad Sina loodusele vastu?

Oma igapäevases töös olen keskendunud negatiivse mõju vähendamisele loodusele läbi disainlahenduste.

Jaga meiega palun üht oma maal veedetud lapsepõlvemälestust.  

Veetsin suure osa oma lapsepõlvesuvedest Saaremaal, Metskülas. Vanavanaisa talus. Sinna hulka kuulusid ilves koduõuel, metssead sauna taga, lõputud kolamised marjametsas ja naabertalus lehma lüpsmine. Sealsel kruusateel õppisin rattaga sõitma, sööma kuivatatud lesta, hindama üksi olemist ja nautima kauem elanud inimeste seltskonda.

Mida arvad nii Eesti kui ka maailma looduse olukorrast?  

Mis siin ikka arvata. Inimene on liialt oma tegevusega looduse loomulikku elukorraldusse sekkunud ja selle tulemusel on meie, kui liigi ellujäämine küsitav.

Kui rääkida Eesti looduse kontekstist, siis mida arvad: kas muutusteks peame jõudma rahvana kriitilise punktini, kus oleme miskit meile kallist ja olulist juba kaotamas või on võimalik suurem pööre enne sellist murrangut. Äkki oleme selle juba hoopiski ületanud?  

Loodus ei tunne riigipiire. Planeet on üks. Oleme kriitilise piiri juba ületanud ja see puudutab ka Eestis. Tahame või mitte.

Mis on sinu lemmikkoht Eestis ja mis teeb selle koha sinu jaoks eriliseks?

Neid on mitmeid. Inimtühi sügisene mereäär Kloogarannas, Hiiumaa, Viljandi.


0 Comments

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga