Cart

Linnud, metsamaa, päikesepaiste. Kevad ongi käes üheskoos kodu otsivate lindudega. Seetõttu paigaldasime Kooslooduse meeskonnaga tänu annetajatele Vana-Kuuste lähistele metsa 35 pesakasti.

Üles pandud kodud on mõeldud eelkõige tihastele, kuid sinna võivad pesitsema sattuda ka väänkael või puukoristaja.

Asukoha valikul lähtusime probleemist, et nooremates majandusmetsades pole õõnespesitsejatel lindudel piisavalt pesapaiku. Pesakastid leidsid oma uued asukohad noorendikes, kus looduslikud õõnsused pole jõudnud tekkida. Peamiselt paigutasime pesakastid männi- ja kuusenoorendikesse, aga ka kasepuudele.

Pesakastid asuvad Vana-Kuuste riigimetsades, seetõttu kooskõlastasime oma tegevuse ka RMK kohaliku metsaülemaga. Samale alale on tulemas Vana-Kuuste looduskaitseala, mis on üks paljudest planeeritavatest looduskaitsealadest, suurendamaks laane- ja salumetsade kaitseulatust. Nii on tagatud kindlus, et pesakastid jäävad sinna püsima aastakümneiks.

Arvad ka, et Eesti metsad vajaksid enam pesakaste? Kooslooduse kaudu saad hankida oma personaalse pesakasti, mille me sinu eest metsa paigutame ja seda aastaid hooldame. Anna oma panus siin lehel! Kui sinu annetuse abil pesakast üles saab, saadame sulle selle foto ja asukoha GPS-koordinaadid, et saaksid soovi korral ka talle külla minna.

Üles seatud pesakastid on vaid tagasihoidlik algus. Võtsime Koosloodusega eesmärgiks lisada sinu abiga Eestimaa metsadesse Kooslooduse toetajate abiga lähiaastatel 10 000 uut kodu.

Kui soovid ka ise sulelistele mõne elamise ehitada, siis vaata lisa siit. Kindlasti pea meeles, et pesakastid vajavad vähemalt kord aastas puhastamist.

Lisa pesakaste paigaldame teie toetuste abil metsadesse juba lähinädalatel. Kooslooduse meeskond tänab kõiki toetajaid!


Martin Tikk

Roheline loodusturismi tudeng, kes mõistab looduse keelt. EMÜ Põllumajandus- ja keskkonnainstituudi teadusnõukogu ja Eesti Üliõpilaskondade Liidu volikogu liige.

0 Comments

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga