Cart

On teaduslik fakt, et meie kliima ja elurikkus halvenevad iga päevaga. Aega on vähe. Aastaid me oodata ei saa. Lahendused on aga olemas ja käega katsutavad. Tegutseda on vaja juba praegu, kohe täna. Siin on kümme praktilist asja, mida saad oma elus muuta juba praegu, et teha pai loodusele ja keskkonnale.

Tarbi ja osta vähem. Parim viis oma jalajälje vähendamiseks on vähem tarbida, osta vähem tooteid ja teenuseid. Mõtle juba täna, kas võiksid midagi ostmata jätta, olgu see poes ostukorviga jalutades, Internetist tellides või teenuseid tarbides. Iga tegemata jäetud ostuga teed suure heateo loodusele.

Vali roheline energia. Suurim kahju loodusele tuleb täna räpasest energiast, nagu põlevkivi ja süsi, mis emiteerivad suurel hulgal süsihappegaasi ning on taastumatud loodusvarad. Ka puidu põletamine pole ideaalne, sest kuigi taastuv, toimub süsiniku taassidumine seal alles kuni saja aastaga – kui tegu pole just muu tööstuse puidujääkidega. Ütle palju CO2 tootvale energiale ei ja vali roheline energia. Kuigi mõni sent kallim, on roheline elekter üks parim viis vähendada oma kahju loodusele ning tekitada veelgi suurem nõudlus uute, säästlike energialahenduste järele. Võta ja vaheta oma kodu või kontori elektripakett rohelise vastu – saad seda teha kohe praegu, vaid paari hiireklikiga.

Istuta puid. Puude istutamisega teed kaks heategu korraga. Ühelt poolt suurendad meie looduse elurikkust ning metsamaa pindala. Teiselt poolt on puud parim looduslik viis CO2 sidumiseks. Kooslooduse kaudu saad oma puud ühe hiireklikiga istutada siin. Vanaks kasvanud puu seob elueal ligi tonni süsinikku. Üks hektar puid seob aastas aga 1,5-6,5 tonni süsinikku. Ideaalis võiks iga inimene eluea jooksul adopteerida 1-3 hektarit metsa ning istutada kuni 10 tuhat puud ehk 100 puud aastas.

Kasuta ühistransporti ja kondimootorit. Transport on üks kolmest suurest keskkonnakahju allikast energia ja toitumise kõrval. Kõige tähtsam on vältida fossiilkütustega autosõite, eriti, kui viibid autos 1-2 inimesega. Vali täna ja edaspidi ühistransport, jalgratas või jalutamine. Alati kui saad, loobu autosõidust. Samuti on hea alati valida kodulähedased poed ja teenindusasutused, mitte sõita nende juurde linna teise otsa.

Eelista kohalikku ja taimetoitu. Loomne toit, eriti suurtööstuste loomaliha, on üks suurimaid looduse kahjustajaid. Vähenda liha ja piimatoodete kogust toidulaual, alguses mõnel päeval nädalas või toidukorral päevas, hiljem rohkemgi. Kindlasti loobu punase liha tarbimisest või tee seda üliharva, valides siis kohaliku niitudel toituvate veiste mahetoodangu. Toitu ostes eelista hooajalist ning kohalikku, Eestimaist toorainet, mille transpordi jalajälg on väike.

Vähenda energiatarbimist. Vali jahedam toatemperatuur, keera külmkapp paar kraadi soojemaks, kasuta efektiivseid LED-lampe ja muid säästlikke elektriseadmeid. Kui vähegi võimalik, kasuta minimaalselt elektrivalgust ning – kütet.

Väldi toidu raiskamist. Maailmas läheb kolmandik toidust äraviskamisele. Saad seda vältida, planeerides oma ostud paremini, kogudes kappi vaid vajalikku ning see õigel ajal ära süües. Ka parim enne tähtaja lähedal toitu ostes teed maailmale hea – lisaks säästad kuni pool rahast.

Väldi pakendeid ja ühekordseid tooteid. Võta poodi kaasa oma taaskasutatav ostukott, võrkkotid ning plastkarbid. Väldi pisipakendites kaupu ning plastpudeleid. Miks mitte tarbida rohkem kraanivett, vajadusel seda siirupi või loodusliku mahlaga maitsestades? Jäta ostmata kõik kaubad, mille peale esimest kasutuskorda ära viskad. Kui näed prügi sorteerides, et enamus su jäätmetest on pakendid, mõtle, kuidas seda kogust juba ostmise hetkel vähendada.

Lenda vähem. Lennutransport on üks suurimaid kasvuhoonegaaside tekitajaid. Kui vähegi saad, vali puhkuseks kodumaa või lähiriik. Eesti loodus on fantastiline puhkuse koht! Tööalaselt kasuta videokõnesid ja elektroonilist suhtlust.

Tööta kodust. Kaugtöö on hea variant vähem transporti kasutada ning koondada oma tarbimine ühte kohta. Maini seda ka oma tööandjale ja kui töö võimaldab, tööta vähemalt paar päeva iga nädal oma kodukontoris.

Naudi loodust ja õpi seda tundma! ??? Eesti loodus on imeline paik. Meil on veel säilinud palju elurikkust, taime-, looma- ja linnuliike. Mine ja veeda nädalavahetus või õhtu nende keskel. Hiljem loe ja vaata, mida nägid ning õpi paremini nähtut tundma. Just siis mõistad, miks on vaja ülaltoodud tegevusi ning kui tähtis on looduse elurikkuse säilimine, mis on täna sama suur probleem kui kliimaohud. Elagu loodus!

Rohkem saad kliimamuutuste ja vajalike sammude kohta lugeda lehelt Kliimamuutused.ee.

Oma heateo Eesti looduse ja elurikkuse heaks saad teha siin. Koos oleme tugevamad.

Categories: Blogi

Jüri Kaljundi

Loodusesõber, kes tahab Eesti metsad sama uhkelt kasvama panna kui oma iduettevõtted. Garage48 Sihtasutuse ja CV-Online asutaja ja sariettevõtja.

0 Comments

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga